9 august 2012

Nesporturi olimpice

Channel 4 ne-a prezentat aseară, într-un documentar solid (Secrets of the Pickpockets), modul cum s-a pregătit Poliția Metropolitană, încă de acum un an, pentru primirea și eventual cazarea nesportivilor ce s-au autocalificat la Olimpiada londoneză, proba pe buzunare, genți, poșete.

Pe la jumătatea emisiunii, agenții sub acoperire de la metrou și-au fixat privirea versată pe doi indivizi ce așteptau pe peron garnitura de tren, nu dădeau semne că se cunosc unul cu celălalt, dar erau foarte preocupați să-și maseze urechea, să-și mângâie nasul sau bărbia. I-au urmat în metrou și, spre surprinderea lor, din doi s-au făcut trei! Agenții, având ochiul format, au sesizat imediat că exercițiul pus la cale este din categoria și dificultatea ”blocul”, după cum era înghesuit bietul călător în vârstă. Când unul dintre nesportivi a încercat să-i palmeze telefonul mobil călătorului ce momentan nu avea nevoie de el,  fiind într-o zonă fără semnal și fără habar, agenții i-au săltat pe toți trei și i-au adunat exact în echipajul de 2+cârmaci din care aceștia nu prea doreau să arate că fac parte. Tipul cu ochelari fumurii pufnea surprins și dădea contrariat din cap a ”io-te, dom'le, ce incredibil ni se întâmplă!"


La secție, s-a constatat că sunt proaspăt aterizați la Londra, n-au mai evoluat la niciun al concurs nesportiv pe teritoriul britanic și dețin legitimații emise de o altă federație, nu de cea insulară.


Apoi li s-a explicat unde au ratat evoluția, la ce aparat telefonic și de ce li se vor acorda  numai brățări meseriașe în loc de medalii olimpice.


Unul dintre ei, cel mai priceput la limba engleză, a explicat foarte plastic întreaga situație: ”It's like Tom and Jerry. Jerry lose today..." Chiar a chicotit la final, încântat de propria filozofie de viață nesportivă. Fiecare dintre cei trei a fost depunctat ulterior cu câte 15 săptămâni...

Emisiunea s-a încheiat cu doi agenți de poliție privind dojenitor, pe ecranul unui laptop, la fotografiile unor căsoaie-palat construite pe alte meleaguri din prada obținută în concursul preolimpic.


Arătând spre una dintre fotografii, unul dintre agenți a încheiat, cu tipicul umor sec: ”I quite like this one!”. Apoi a intrat genericul de final.

N-am fost extrem de încântat de acest documentar, mai ales de la jumătate încolo. Au mai fost prezentate și niște doamne nesportive cu fuste largi, care - ce ușurare! - au scăpat fără să spună clar că provin de unde bănuiam eu. Prea mulți nesportivi se autocalifică și apoi se descalifică la Olimpiada asta! Și, din cauza lor, nu mai e loc în grila de program pentru emisiuni despre sportivii adevărați sau despre olimpicii români la chimie, matematică sau mai știu eu ce altă disciplină. Noroc că mai apare din când în când Nadia. Și pentru că Nadia noastră e... spotless, asta te face să-ți aduci aminte cu mândrie că ești român și că ai tot dreptul să ții capul sus în țara ce găzduiește Olimpiada!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu